background image
Logo Barefeet

U bent hier: Home, Activiteiten, Groeps Aanbodfacebook

Zelf samenstellen

We kunnen speciale afspraken maken. Je kunt een keuze maken uit het onderstaande aanbod. Of boek een complete cursus exclusief voor jouw groep. We kijken of het kan op onze lokatie in Renkum, maar als je een mooie plek hebt kunnen we ook naar je toekomen. We zijn daarin behoorlijk flexibel. Neem even contact op en we zullen samen overleggen wat we voor je kunnen betekenen.

Als richtlijn voor de kosten kun je aanhouden:
200 euro voor een dag, tot 8 deelnemers,
plus de kosten voor de locatie (Renkum 100 euro)
en het eten, lunch 6 euro per persoon. Soms zijn er extra kosten voor het materiaal of reiskosten.

De tijden die in het keuzeprogramma worden genoemd zijn richttijden. Handige mensen zijn soms sneller, maar als een onderdeel je echt pakt, kun je er ook veel langer mee bezig zijn. Verder is er tijd nodig om elkaar te leren kennen, koffie te drinken, te lunchen en op te ruimen

Kijk wat je graag zou willen binnen jouw activiteit en vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

 

 

Maak je keuze

 

Natuurbeleving

Bij deze onderdelen ga je je zintuigen intensiever gebruiken.

 • 0,5 uur Wij kijken vaak als jagers, maar als je als een prooidier leert kijken zie je meer tegelijk. En doordat je veel minder bedreigend bent is de kans dat je dieren ziet groter.
 • 1 uur De moderne mensenpas is lawaaiig. Met de natuurlijke manier van ben je zo stil als een vos. Deze "vossenpas" leer je het snelst op blote voeten. We zoeken een steeds uitdagender ondergrond uit. Haal je voeten uit die comfortabele beschermende schoenen en geef ze een kans om te voelen. Veel mensen vinden dit in eerste instantie eng, maar meestal blijkt het erg mee te vallen. Tijd om je bewust te worden van je voeten en de ondergrond.
 • 0,5 uur of langer Nadat je de vossenpas hebt geleerd kunnen we gaan sluipen. Dat oefenen we in een sluipspel.
 • 1 uur Het lijkt een heel simpele oefening om stil te gaan zitten op een mooie plek in het bos. Maar voor veel moderne mensen is stilzitten en niets doen erg moeilijk. Je krijgt een houvast en als het lukt is het heel krachtig.
 • 0,5 uur Hier gaat het niet om het herkennen van vogelsoorten aan de hand van hun gezang. (Hoewel dat ook heel leuk is) Maar nu gaan we het hebben over wat ze elkaar vertellen. Als je je dit eigen maakt kun je horen wat er volgens de vogels in het bos gebeurd. Dit onderdeel combineert heel mooi met een zit.
breed leren kijken breed leren kijken
hoe kwetsbaar zijn blote voeten? hoe kwetsbaar
zijn blote voeten?
de zit de zit
uitleg vogeltaal uitleg vogeltaal

 

Overlevingstechnieken

In een overlevingssituatie zul je je bewust moeten zijn van wat je omgeving je biedt, maar daarnaast zul je praktisch aan het werk moeten om jezelf in leven te houden. De volgende onderdelen bieden technieken die het verschil kunnen maken.

 • 0,5 dag Ieder bouwt zijn eigen hut van takken en bladeren. Een hut waarin je in elk weer kunt overleven! (Als je hem ook wilt uittesten komt er nog een nacht bij.)
 • 1,5 uur Met de hele groep 1 of 2 hutten bouwen. Zo leer je de techniek, maar het is moeilijker in te schatten hoeveel werk het is als je in je eentje in een overlevingssituatie terecht komt.
 • 0,5 uur Een hilarische oefening, waarbij je een heel praktische manier een techniek leert en ervaart, die je kunt gebruiken als je in je overlevingssituatie te lang hebt gewacht met een hut bouwen. Maar die ondertussen ook erg geschikt is voor in de hut.
 • 1 dag Leer vuur maken met een vuurboog. De meeste mensen hebben wel een fascinatie voor vuur. Het is heel bijzonder om met hout, spierkracht en beweging vuur te maken. Het is niet makkelijk, maar als de uitdaging lukt is dat zeer indrukwekkend. Je maakt je eigen vuurset. Maar we maken ook de vuurplaats, besteden aandacht aan tondel, brandhout en veiligheid. Hierbij leer je ook houtsnijden, wat heel handig is in een overlevingssituatie.
 • min. 0,5 uur Leer hoe je vuur maakt met een bestaande vuurboogset. Indien je hier meer tijd voor reserveert kun je ook de vuurplaats maken is er ruimte voor de andere delen van de vuurdag.
 • min. 15 minuten We laten zien hoe je vuur maakt met een bestaande vuurboogset. Vuur is niet altijd zo gewillig, dus kan het ook iets langer duren.
 • min. 15 minuten We maken samen vuur, dat een verbindende eigenschap heeft. Dat kan met twee personen, maar we hebben ook een set die je met 5 à 6 personen in beweging brengt. Vooraf bepalen we samen hoe de ceremonie er uit komt te zien, zodat het past bij de sfeer en de intentie van de gelegenheid. Afhankelijk van de keuze gaat het meer of minder lang duren.
  hut bouwen hut bouwen
  snelle isolatie snelle isolatie
  vuur maken vuur maken
  vuur! vuur!
 • min. 1 uur Waar vind je in de natuur drinkwater? Als je water hebt gevonden kun je het door middel van vuur drinkbaar maken. Maar hoe krijg je de hitte van het vuur in het water? Met een pan en een brander is dat goed te doen. Maar wat als je die niet hebt? Dan moet je eerst vuur maken, daarmee een kom branden in een stuk hout. Stenen verhitten in het vuur en die in het water leggen. Maar let op! Sommige stenen kunnen exploderen als je ze verhit. Hier kun je ook een hele dag mee bezig zijn als je alle onderdelen wilt ervaren.
 • naar wens Samen op pad het veld in. Wat weet je van wat er groeit? Iedereen weet wel wat. Wij vinden namen niet zo belangrijk, maar wel waar je ze aan kunt herkennen en wat je met de planten kunt doen. Is het eetbaar? Welk hout brand goed? Waar maak je je gereedschap om te overleven van? Sommige planten vertellen je over de dieren die zijn langs geweest. We kijken samen wat we ter plekke tegen komen.
  Je krijgt tips hoe je planten kunt leren kennen en herkennen.
 • 1,5 uur Hoe voorkom je dat je verdwaald? Het gebruik van kaart en kompas. We maken een naar huis terug verhaal en kijken of we dat kunnen volgen. Wat doe je als de accu in je gps het begeeft en je toch verdwaald bent? We oefenen verschillende manieren om de weg uit het bos te kunnen vinden.
 • 1 uur
  (als het vuur brand)
  Leuk voor kleine en grote kinderen. Deeg kneden. Je eigen stok zoeken in het bos waar je je broodje aan kan bakken boven het vuur. Misschien is er wel een lekkere vulling gevonden tijdens de bruikbare plantenwandeling? Bosbessen of kruiden? Een kopje thee uit het bos erbij?
vuur demo vuur demo
samen vuur maken samen vuur maken
planten proeven planten proeven
brooddeeg maken brooddeeg maken

 

Met een souvenir

Maak iets moois, leuks, en tegelijkertijd leerzaams. En neem het mee aan het eind van de dag.

 • 2 uur Een prachtig onderdeel voor een rustmoment. Het vuur doet tenslotte het meeste werk. Maar het moet gevoed en gestuurd worden en dat vraagt veel rustige aandacht.
 • 2 uur Hierbij maak je een heel klein kommetje en snijd je daarna hout weg tot je een lepel over hebt.
 • 1,5 uur Van losse vezels en sterk touw maken. De vezels kunnen we o.a. uit brandnetels halen.
 • 0,5 dag Wol is een heerlijk materiaal. Sommige soorten kun je vervilten. Iedereen kan het. Maar ook hier geldt ; oefening baart kunst. Wol wordt eerst gekaard, daarna ga je het leggen in een bepaald patroon. Met water, zeep en beweging komt daarna het viltproces op gang. Na een simpel projectje om de techniek door te krijgen, kun je een grotere uitdaging aan. Denk aan een "schilderijtje" van wol. Een muts, sloffen of een tas.
 • 0,5 uur Ook voor kinderen is een armbandje of een buideltje vilten heel geschikt.
 • 1 dag Ideaal voor de vossenpas, soepele dunne schoenen. Verschillende modellen zijn mogelijk. Van leer of als slof van een lap wol.
 • 1 dag een jas van een wollen deken is ideaal als je dieren wilt besluipen, in je hut wilt slapen, of ravotten in het bos. We maken eerst de naald maken van bot. We werken zonder cm, maar meten direct op het lijf. Gebruik je eigen creativiteit en maak een unieke jas!
gloeiende kolen in een kom gloeiende kolen
in een kom
vilten vilten
moccasin moccasin
trui met kaprun trui met kaprun

 

Vrijblijvende aanvraag:

Heb je 1 of meerdere onderdelen aangevinkt? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Blijft een reactie na 4 dagen uit? Dan gaat er wat mis. Stuur dan een mail naar het onderstaande adres.
Om spam zoveel mogelijk te voorkomen is het getoonde emailadres niet klikbaar. Type het over in je emailprogramma.

BareFeet Esther

email adres

 

Naam *

Adres *

Postcode *

Woonplaats *

Email Adres *

Aantal deelnemers *

Bericht

Spampreventie: *
7 + 4 = ?

Kleine Lettertjes gelezen? *