background image

U bent hier: Home, Activiteiten, Bushcraftfacebook

Bushcraft

Wat is Bushcraft eigenlijk? Voor ons is het alle kennis, kunde en technieken tezamen die een mens kan gebruiken om te leven in en met de natuur. We hebben er nog niet een goede vertaling van in het Nederlands gevonden. De kunde van de natuur misschien? Maar ja, onder natuurkunde wordt weer iets heel anders verstaan.....

Door te leven in en met de natuur, kom je er op een andere manier in te staan. Je ziet, hoort en voelt meer en je ervaart het anders als het bos je (tijdelijke) thuis is dan wanneer je er als bezoeker bent.

Overleven in de natuur - Basis

Bladerhut

Tijdens de basiscursus leer je de belangrijkste vaardigheden die je in een overleefsituatie in de wildernis in leven zullen houden.

Vanuit de BareFeet visie ligt de nadruk op overleven SAMEN met de natuur. Het is een actieve cursus waarin de basistechnieken en vaardigheden onderwezen worden. Veel praktijkervaring wordt opgedaan en er is zeker ook tijd om te lachen met het bos.

De basiscursus is 4 aaneengesloten dagen in de meivakantie. Kunt of wilt u echter slechts het weekend meedoen, dan is dat mogelijk.

1e en 2e dag Basis en Bivak
Onderwerpen o.a.: "overleef-basis en -filosofie", bivak maken met materialen uit het bos, je eigen medicijn, hoe voorkom je dat dit alles je overkomt?

3e en 4e dag Water en Vuur
Onderwerpen o.a.: drinkbaar water, mesgebruik en veiligheid, vuur maken met de vuurboog, vuur als gereedschap, bruikbare planten. Als je hut zover is, kun je er in slapen!

De cursus start op zaterdag om 10:00 en we sluiten af dinsdag rond 16:00

Overleven basis
Instructie: Esther
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: 4 dagen
op programma: za 28 april- di 1 mei 2018
Kosten: €220,00 per persoon voor de 4 daagse
€120,00 per persoon voor de eerste 2 dagen

--> aanmelden? Ga naar de aanmeld pagina

 

 

Primitief Koken Kom branden Hut buwen Snel vuur

Overleven in de natuur - Voedsel

de vangst van de dag

Het vervolg van de basiscursus gaat over voeding, jagen, verzamelen en bereiden. We gaan dieper in op de vele aspecten van eten in een overlevingssituatie.

We gaan kijken hoe je planten herkent en staan ook stil bij wat de risico┬┤s kunnen zijn bij het zelf verzamelen. Neem dan ook je plantenboekjes mee als je ze hebt.

Ook maken we een start met het bekijken van dierensporen, met sluipen en survival jachttechnieken. Is er ook nog een andere manier om aan je eiwitten te komen?

O.K, dan heb je eten, hoe bereid je het? Een pan is heel handig, maar als je die niet hebt zijn er ook andere mogelijkheden. En natuurlijk gaan we die uitvoeren en uitproberen. Dus .... Eet smakelijk!

Overleven - voedsel
Instructie: Esther
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: 2 dagen
Kosten: €120,00 per persoon
Niet op programma in 2018, wel beschikbaar voor groepjes

 

platte broodjes Bosbessen Maaltijd van het kampvuur Plantjes proeven

Overleven weekend

Bladerhut

Stel je voor je bent lekker in het bos en dan kom je erachter dat je verdwaalt bent. Wat Nu!!?
Tijdens dit weekend gaan we kennismaken met de belangrijkste vaardigheden die je in een overleefsituatie in de wildernis in leven zullen houden. Als je dus niet een hele uitrusting bij je hebt en je alles in het bos moet zien te vinden. Want wat doe dan je als je de nacht en/of die bui aan ziet komen en je eigenlijk al weet dat je het heel koud gaat krijgen? Wat doe je als je dorst of honger krijgt? En hoe zit het met de beren?

Dat ga je allemaal ervaren. Om te overleven in de natuur heb je net zo'n uitgebreide opleiding nodig als die je hebt gehad om te leven in een stadse wereld. Dit is echter een kennismaking en we willen je niet afschrikken. Het is de bedoeling dat het een leuk weekend wordt en dus krijg je lekker te eten en je hoeft het niet koud te hebben. En er is zeker ook tijd om te lachen met het bos.

Overleven weekend
Instructie: Esther
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: 2 dagen
Kosten: €120,00 per persoon
Niet op programma in 2018, wel beschikbaar voor groepjes

 

 

houtsnij project Boshut in wording vuur maken vuur aanblazen

Bushcraft per dag

Losse dagen waarin diverse onderwepen langs komen.
Kamperen dus niet noodzakelijk.
Elke dag is afzonderlijk te volgen en duurt van 10:00 tot 17:00 uur.
Instructie: Esther
Kosten per deelnemer: € 50,00
Koffie, thee en (biologische) lunch is inbegrepen
En natuurlijk bouwen we ook een gezellig kampvuurtje!

Data van deze dagen zijn in overleg. Heb je een groepje van minimaal 4 mensen bij elkaar? Dan plannen we 1 of meerdere dagen in.

 

Vuurdag

vuurdemo

Zelf Vuur maken is echt magisch. Kom maar eens vuur maken zonder aansteker of lucifers. En doe het op eigen kracht met alleen wat je in het bos kan vinden. Wij denken dat jij dat kan.Wij leren je een techniek met een vuurboog. Maak je eigen vuurboogset, zorg dat je vuurkuil, hout en tondel klaar liggen en draaien maar... Met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen gaat het zeker lukken. En je hoeft nooit meer bang te zijn dat je lucifers nat worden.
Een leuke en actieve dag waarin je vuur echt leert kennen. En je komt er achter of het spreekwoord waar is: Waar rook is, is vuur.

Als je wilt kun je blijven slapen en je vuur de volgende dag gebruiken om mee te koken.
Voor deelnemers die beide dagen dit weekend meedoen is het overnachten gratis.
Avondeten en ontbijt zijn niet inbegrepen.

Primitief Koken

Primitief Koken

Hoe ga je primitief koken als je in een overlevingssituatie of op trektocht bent? Lekker koken zonder complete keuken.
We gaan eerst op pad en kijken wat we aan eetbaars kunnen vinden in het bos. Op de kampplek maken we van de gevonden eetbare planten thee en soep op ons kampvuurtje.
We proberen verschillende technieken uit die je in een overlevingssituatie of op trektocht zou kunnen gebruiken; zoals: steenkoken, minihoutjeskookvuur, panoven, brandertjes Maar hoe doe je dat eigenlijk als je geen pan hebt? Dan maak je er een! En we laten het vuur het werk doen. Maar dan heb je dus wel vuur nodig. Dat kun je leren maken op de vuurdag die hieraan vooraf gaat.

Voedsel

de vangst van de dag

Hoe kom je aan voedsel in het bos?
We gaan op pad en kijken wat we kunnen vinden. We geven je tips over hoe je planten leert herkennen. Op de kampplek maken we van de gevonden eetbare planten thee en soep op ons kampvuurtje.
Maar hoe doe je dat eigenlijk als je geen pan hebt? Dan maak je er een! En we laten het vuur het werk doen. We praten over jagen en hoe we daar allemaal in staan. Een van de simpelste jachttechnieken is het werpen van een knuppel. We gaan eens kijken of we dat inderdaad simpel vinden.

Onderdak

slapen in bladerhut

Hutten bouwen, bijna alle kinderen vinden het prachtig. Hoeveel kind komt er bij je naar boven als je een hut gaat bouwen? En hoe bouw je een hut waar je in kunt overleven als het regent en ook nog koud is? Deze dag leer je allerlei tips en tricks over het bouwen met natuurlijke materialen, die je kunt vinden in het bos. Maar we richten ons ook op de plek; waar wil je gaan bouwen? Hoe krijg je een hut waterdicht als je geen zeil hebt om te gebruiken? Je leert over wat er tussen de blaadjes leeft in het bos. Tijd om buiten lekker fysiek bezig te zijn.
Slapen in de hut is geen onderdeel van deze dag. Maar als je de zelfgebouwde hut graag wilt uitproberen, dan kan dat! Wij blijven ook slapen want de volgende dag gaan we met vuur aan de slag

Overtoon fluit

Vanuit de creatieve hoek van barefeet gaat elke deelnemer deze dag een slowaakse overtoonfluit maken. Traditioneel hebben deze fluiten 6, 3 of zelfs helemaal geen vingergaten.

Variatie in toonhoogtes wordt met name verkregen door harder of zachter te blazen en bij de variant zonder vingergaten door de onderkant met je vinger wel of niet af te dichten.
Hierdoor krijg je snelle en opzwepende muziek die zelfs boven het geweld van bijvoorbeeld djembe's uitkomt.

 

Vaardigheden

Hier zijn vele onderwerpen mogelijk, bijvoorbeeld: een lepeltje of een kom branden, touw maken, moccasins maken, bostrui maken, firestick technieken.
Geef door welke je graag wilt leren. En we gaan er mee aan de slag!
Let op: bij moccasins, en bostrui maken rekenen we 15 euro extra voor materiaalkosten.

 

hutframe vredesvlag bot bewerken ceder fluit

Wildernis Ervaring

Leven in de natuur.

vis boven het vuur

Ervaar hoe het is om een week te leven in de natuur met heel weinig moderne hulpmiddelen. Met de kennis op zak van de 'Overleven in de natuur' cursussen moet dat een peuleschil zijn! Toch...?

Neem je een volledige kampeeruitrusting met je mee? Nee, natuurlijk niet, dan wordt het kamperen. Wat dan wel? Dat mag je zelf kiezen, mits het tezamen niet meer als 3 kg weegt. Tijdens de cursussen vooraf ervaar je al wel een beetje waar je waarschijnlijk niet buiten kunt.
Wat gaat het worden? Een mes, slaapzak, voedsel, water of...toch ook maar een schone onderbroek?

Omdat we niet mogen jagen, kunnen we rantsoenen verdienen. Laten we ons door de natuur laten inspireren, elkaar waarderen en helpen. (Het is geen echte overlevingssituatie natuurlijk, maar we spelen een spel. Een spel met veiligheidsmiddelen en een mogelijkheid om eruit te stappen als je het echt niet leuk meer vindt)

Deelnamevereisten: Om met de wildernis ervaring mee te kunnen doen dien je eerst 'Overleven in de natuur: Basis' (weekenden of 4 daagse) gevolgd te hebben of de 'Thuis Op Aarde 1' cursus van Kokopelli.

Wildernis ervaring
Instructie: geen, we gaan het samen ervaren
Deelnemers: 4 tot 8
Duur: 5 dagen
Kosten: €100,00 per persoon
Kosten voor de Wildernis Ervaring is exclusief vervoer naar het ervarings gebied.
Niet op programma in 2018, wel beschikbaar voor groepjes

 

Hutten van gras Dauwdruppels Het vuur brand! Mmm...lekker